Jakie są rodzaje herbaty?

Istnieje kilka różnych rodzajów herbaty. Każdy rodzaj jest kategoryzowany według wielkości przetworzonego liścia. Tradycyjne operacje skutkują dużymi gatunkami liściastymi i mniejszymi gatunkami łamanymi. Te pierwsze są zazwyczaj większe i obejmują pekoe (P), kwieciste pekoe (FP), pomarańczowe pekoe (OP) i souchong (S). Połamane odmiany są mniejsze i zawierają delikatne pędy oraz dojrzałe liście. Łamanie liści powoduje, że się łamią, a współczesne komercyjne praktyki sortowania dają 95% łamanych i 99,9% łamanych gatunków. W konsekwencji produkuje się więcej herbaty o mniejszych rozmiarach cząstek, aby uzyskać szybki napar.

Początki
Pochodzenie herbaty nie jest dobrze znane, ale herbata od wieków odgrywa znaczącą rolę w kulturze azjatyckiej. Był to nie tylko napój zdrowotny, ale także symbol statusu. Później popularność herbaty rozprzestrzeniła się na resztę świata. Oto kilka faktów na temat herbaty. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o historii tego popularnego napoju. Możesz również zainteresować się jego historią. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak stało się to sensacją na całym świecie.

Klasyfikacja
W pracy oznaczono główne składy chemiczne herbat metodą HPLC. Te początkowe czynniki zostały wykorzystane do analizy dyskryminacyjnej. Czynniki wybrane różnymi metodami zostały następnie wykorzystane do opracowania modeli identyfikacji i przewidywania herbaty. Wyniki te pokazują, że zarówno metoda stopniowego dyskryminowania, jak i dwie ulepszone cechy są skuteczne w określaniu klasyfikacji herbat. Poniżej wymieniono najważniejsze cechy metody i wynikające z niej klasyfikacje:

Flawonoidy
Ostatnie badania skupiły się na bioaktywnych składnikach zielonej herbaty, w tym katechinach, polifenolach i flawonoidach. Związki te są obiecujące jako środki farmaceutyczne i mogą mieć właściwości przeciwutleniające i przeciwrakotwórcze. Aby przeanalizować zawartość flawonoidów w próbkach herbaty, zastosowaliśmy kompleksowe podejście, które obejmowało różne metody ekstrakcji. Obejmowały one ekstrakcję wspomaganą mikrofalami, konwencjonalną metodę chromatografii oraz wysokosprawną chromatografię cieczową z odwróconymi fazami.

Przetwarzanie
Liście herbaty są następnie przetwarzane. Do suszenia liści herbaty stosuje się kilka różnych technik, w tym panoramowanie, opalanie, suszenie powietrzem i pieczenie. Niektóre herbaty poddawane są dodatkowym procesom, takim jak wtórna fermentacja, starzenie i pieczenie w celu dalszego rozwoju ich smaku. Na przykład zielona herbata pu-erh, która jest powszechnie gorzka, często kończy się fermentacją. Herbaty smakowe również przechodzą ten etap, zwykle poprzez rozpylanie aromatów na liście. Herbaty smakowe można następnie przechowywać i spożywać zgodnie z życzeniem.

Skuteczność
W tym artykule opisano dowody z badań sercowo-naczyniowych i epidemiologicznych na temat skuteczności spożycia herbaty w zapobieganiu nowotworom i innym chorobom przewlekłym. Oprócz podkreślenia korzyści zdrowotnych herbaty, w tym artykule omówiono również ogólne efekty picia herbaty w zakresie promocji zdrowia. Pomimo faktu, że wiele korzyści zdrowotnych herbaty nie zostało jeszcze udowodnionych, picie herbaty jest doskonałym sposobem na zmniejszenie ryzyka chorób przewlekłych i poprawę ogólnego stanu zdrowia. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o zaletach herbaty.

Opakowania
Chociaż właściciele firm herbacianych mogą nie potrzebować opakowań ekonomicznych do użytku domowego, mogą znaleźć sposoby na podniesienie ceny swoich produktów, inwestując w większe opakowania. Większe firmy i dystrybutorzy hurtowi mogą używać wielu różnych pojemników na herbatę, podczas gdy mniejsze firmy herbaciane mogą zadowolić się opakowaniami o ekonomicznych rozmiarach. Dobrym przykładem jest firma Harney & Sons, która pakuje swoje specjalne saszetki z herbatą w blaszane puszki. Ten wyjątkowy styl wprowadza konsumentów w nostalgiczny nastrój i sprawia, że ​​chcą kupować herbatę.

https://cupandyou.pl/

admin

5 Post

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.